Blogit

Mukavista ihmisistä ja inspiroivasta epämukavuudesta

Ylen Aamu-tv:ssä haastateltiin graafisen suunnittelun alalla loistavasti menestynyttä Lotta Niemistä. Hän kertoi, että tuleviin töihin kuuluu muun muassa parfyymipullon suunnittelu, joka hänelle on täysin uutta. Toimittaja tiedusteli, millaista on siirtyä epämukavuusalueelle?

Mukavuusalue (engl. comfort zone) ja sen vastakohta epämukavuusalue ovat viime vuosien suosittuja muotisanoja. Epämukavuusalue ei ole ehättänyt Kielitoimiston sanakirjaan, mutta mukavuusalue on. Joutua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle: joutua tekemään sellaista, minkä kokee vaikeaksi t. muuten epämiellyttäväksi.

* * *

Töihin kävellessäni mietin mukavuutta ja mukavaa. Muistin, että ruotsiksi pitää erotella, aikooko puhua nojatuolista vai ihmisestä. En bekväm fåtölj, en trevlig människa.

Kun vanhemmilta kysytään, haluavatko he, että lapsesta kasvaa mukava aikuinen, kaikki kädet nousevat, kertoo lastenpsykiatri Kaija Puura. Millainen aikuinen sitten on mukava?  Puuran mukaan ”mukava tyyppi ottaa muut ihmiset huomioon ja käyttäytyy kunnioittavasti heitä kohtaan. Mukava ihminen on myös johdonmukainen ja ennakoitava, ja hän osaa olla kivassa vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Mukava aikuinen myös hyväksyy itsensä ja muut.” Mukavan ei siis tarvitse olla höveli ja kiltisti kaikkeen mukautuvainen vaan itsensä kanssa sinut ja muut huomioon ottava.

Kun tapaan Vapaan akatemian uudet opiskelijat syksyisin ja kerron heille oppilaitoksemme arvoista, mainitsen aina onnellisuuden. Siteeraan Mihaly Csikszentmihalyita, flow-käsitteen tunnetuksitekijää ja tutkijaa (jonka sukunimen osaan lausua, koska unkarin alkeet suoritettu 1990): ”Onnellisuus on seurausta siitä, että teemme parhaamme.” Ensi syksynä aion puhua myös mukavuudesta ja epämukavuudesta. Haluamme, että akatemiaan tuleva opiskelija ei täällä kokisi huonommuutta saati häpeää keskeneräisyydestään vaan ryhtyisi rohkeasti ja viitseliäästi uuteen ja tekisi sen kivassa vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

* * *

Vuoden graafikoksi valittu Nieminen oli pullosuunnittelun epämukavuusalueelle siirtymisestä inspiroitunut. ”Parhaat ideat tulevat silloin, kun heitetään tilanteeseen, joka ei ole kovin tuttu.” Nieminen muistutti, että helppoa se ei ole; toisinaan hyvää jälkeä syntyy ”hammasta purren”.

En tiedä, millaisen tunneskaalan läpi Vapaan akatemian kuvituksen ja graafisen suunnittelun opiskelijat itsensä puristivat, kun he suunnittelivat Earth Hour -tapahtumajulisteita WWF:lle. Lopputuloksista näkyy kuitenkin aito inspiroituminen aiheesta.

* * *

Iäkäs isäni sairastaa Alzheimerin tautia. Sama koitui hänen äitinsä kohtaloksi. Veljeni ja minä pohdimme hiljattain, voiko omilla valinnoilla vaikuttaa siihen, sairastuuko vai ei.  Lupasimme opetella uusia asioita hamaan loppuun asti. Se merkitsee toistuvaa epämukavuusalueille astumista silloinkin, kun ei oikein jaksaisi tai huvittaisi. 80-vuotiaana osaan ehkä tanssia ja puhua ranskaa. Jos niin on, se on tapahtunut hammasta purren.

* * *

Kirjoittaja – opiston kehittämispäällikkö, tanssitaidoton ja mielellään ruotsia puhuva Kielitoimiston sanakirjan suurkuluttaja – yrittää olla mukava muttei aina siinä onnistu.

leenamattila

Pin It on Pinterest