Sisältö
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan mielenterveyspalveluja saavien lasten määrä Suomessa on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Myös monet nuoret kamppailevat mielenterveysongelmien kanssa. THL:n raportin mukaan lähes 73 prosenttia tutkimuskyselyyn vastanneista nuorista naisista ilmoitti kärsineensä ainakin yhdestä mielenterveysongelmasta. (Lähde: YLE Uutiset)
Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi -opinnoissa perehdytään tekijöihin, jotka samanaikaisesti vaikuttavat lasten ja nuorten psykososiaaliseen kehitykseen:
- perinnölliset ominaisuudet
- ympäristötekijät
- vallitseva kulttuuri
Miten opiskellaan? Opintokokonaisuuden toteutuksessa korostuu vuorovaikutteinen työtapa ja ryhmässä oppiminen. Lähitapaamiset koostuvat luennoista, keskusteluista ja ryhmätehtävistä. Oppimistehtävien laatimiseen saat asiantuntevan opettaja-ryhmänohjaajan tuen. Opintojaksoille laaditut aikataulut tukevat oman opiskeluprosessin säätelyä ja tehtävien suorittamista ohjatusti ja ajallaan. Samalla opiskelu tarjoaa mahdollisuuden alalla jo työskentelevien, alalle aikovien ja muiden aiheesta kiinnostuneiden vuorovaikutukselle ja verkostoitumiselle.
Kohderyhmä ja tavoitteet
Opinnot soveltuvat kaikille lasten ja nuorten parissa kasvatustyötä tekeville, esim. opettajille, koulunkäynninohjaajille ja muille kasvatusalan ammattilaisille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä näiden alojen opiskelijoille ja kaikille aihepiiristä ja sen tavoitteellisesta opiskelusta kiinnostuneille.
Oppiaineen tavoitteena on lisätä opiskelijoiden ymmärrystä ja tietoa lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä sekä antaa valmiuksia kohdata nyky-yhteiskunnan ja tämän päivän haasteita lasten ja nuorten kanssa toimiessa.
Suositellun aikataulun mukaisesti etenevä opiskelija suorittaa opintokokonaisuuden lukuvuoden aikana.