Teemajaksot
Orientaatio
Aloitustapaaminen järjestetään torstaina 29.8.2024 klo 16-20. (Huom.! Muuttunut päättymisaika.) Tapaamisessa käydään läpi opinto-ohjelma sekä käytännön ohjeita.
Teema 1: Sommittelu
Lähiopetusajat: pe-la 30.-31.8. ja 27.-28.9.2024, perjantaisin klo 16-19, lauantaisin klo 10-16.
Huom.! Pe 30.8. ei opetusta, la 31.8. opetusta klo 10-17.
Jaksolla perehdytään kuvallisen ajattelun ja kuvasommittelun perusteisiin. Keskeisiä käsitteitä ovat piste, viiva, pinta ja muoto. Niitä käsitellään ensimmäisenä viikonloppuna luentojen, keskustelujen ja harjoitusten avulla. Harjoituksissa käytetään yksinkertaisia tekniikkoja: paperileikkauksia ja piirtämistä.
Toisessa tapaamisessa sommittelua lavennetaan volyymin, geometrian, liikkeen ja suunnan sekä rytmin pohdintaan. Harjoitusmenetelmät ovat edelleen helppoja. Piirtämisen ja paperileikkausten lisäksi voidaan maalata mustalla värillä.
Teemajakson muusta ohjelmasta sovitaan erikseen opintojen alettua.
Teema 2: Piirustus
Lähiopetusajat: pe-la 1.-2.11. ja 29.-30.11.2024, perjantaisin klo 16-19, lauantaisin klo 10-16.
Jakson aikana pohditaan piirtämistä siltana mielen ja maailman välillä.
”Taiteen tieto on sen aiheuttamassa emotionaalisessa kokemuksessa, jonka kattavin ilmaus on liikutus. Liikuttuminen mahdollistuu teoksen kanssa muodostuneen dialogin seurauksena, jolloin kokija tai tekijä ymmärtää jotain toisesta tai itsestään.” (Ukkonen 2019.)
Jakso alkaa piirtämisen filosofiaa käsittelevillä luennoilla ja keskusteluilla. Piirrosharjoituksissa käydään läpi jakson keskeisin oppisisältö.
Toisessa tapaamisessa otetaan harjoituksiin mukaan valon ja varjon elementit. Opiskelijoiden toiveet huomioiden piirretään mm. omakuvia, asetelmia ja elävää mallia sekä opitaan toisten taiteilijoiden piirustuksia jäljentämällä. Välineinä käytetään hiiltä ja lyijykynää.
Teemajakson muusta ohjelmasta sovitaan erikseen opintojen alettua.
Teema 3: Väri
Lähiopetusajat: pe-la 3.-4.1. ja 31.1.-1.2.2025, perjantaisin klo 16-19, lauantaisin klo 10-16.
Kolmannen jakson luennolla ja harjoituksissa pohditaan, mitä väri on taiteilijalle ja miten värit vaikuttavat. Liikkeelle lähdetään väriteorioista ja värien sekoittamisesta. Värien vuorovaikutukseen tutustutaan värihahmotustehtäviä tekemällä. Välineinä käytetään vesivärejä ja väripapereita.
Toisessa tapaamisessa väriteemaa jatketaan maalausharjoituksilla. Samalla pohditaan maalaamista tiedon hankkimisen muotona sekä ajattelun ja olemisen tapana.
Teemajakson muusta ohjelmasta sovitaan erikseen opintojen alettua.
Teema 4: Taide ennen ja nyt
Lähiopetusajat: pe-la 28.2.-1.3. ja 4.-5.4.2025, perjantaisin klo 16-19, lauantaisin klo 10-16.
Viimeinen teemajakso keskittyy kuvataiteeseen historian, tyylikausien ja intertekstuaalisuuden näkökulmista.
Luennoilla ja harjoituksissa tarkastellaan kuvataiteen suhdetta historialliseen aikakauteen ja etsitään sekä suoria yhteyksiä että epäsuoria viittauksia kuvataiteen ja muiden taiteiden (esim. kaunokirjallisuuden, musiikin, elokuvan) väliltä.
Luennoista ja opetuskeskusteluista edetään tehtäviin ja käytännön harjoituksiin opiskelijoiden toiveet huomioon ottaen.
Mahdollisesta muusta ohjelmasta sovitaan erikseen opintojen alettua.
Opintoretki
La 10.5.2025
Retkiohjelma julkaistaan myöhemmin.