Blogit

Edessä monta avointa ovea

Vapaan akatemian opettajien läsnäolo ja kannustus, keskusteleva ilmapiiri sekä kokeilut ja epäonnistumiset salliva työskentelytapa. Muun muassa nämä seikat saivat kiitosta Taidekoulutuksessa elokuva- ja videoalaa opiskelleen Mimmi Ylä-Sulkavan päättäjäispuheessa.

”Elokuussa 2021 muutin Lahteen, missä en koskaan ollut käynyt saati tuntenut täältä ketään. Hain Vapaaseen akatemiaan, jotta saisin lisää valmiuksia elokuva- ja tv-tuottajan ammattia ajatellen, koska siitä haaveilin. Rehellisesti sanoen olin silloin aika hukassa. Tiesin, mitä halusin tulevaisuudelta, mutta miten pääsisin tavoitteisiini – siitä ei ollut hajuakaan.

Opettajat olivat läsnä, kannustivat vapaaseen keskusteluun
ja saivat kaikille hyväksytyn olon.

Pari viikkoa koulun alun jälkeen istuimme opettajani Mikon kanssa alas, koska halusin lisää tekemistä. Hän kävi kanssani paljon vaihtoehtoja läpi, ja lopulta päädyin sometiimiin ja opiskelijakuntaan. Ensimmäisessä opiskelijakunnan kokouksessa minut valittiin puheenjohtajaksi. Se oli itselle iso yllätys, koska en ollut ajatellut edes asettua ehdolle. Mutta nyt jälkeenpäin ajateltuna se olikin aika ominainen rooli minulle.

Työpöydällä papereita joissa kuvaussuunnitelmia ja muistiinpanoja.
”Kaikkea ei voi aina aikatauluttaa nopeasti läpi. Välillä on tärkeää keskittyä yksityiskohtiin.”
Ahaa-elämyksiä, luomisen tuskaa ja kasvavaa uskoa omaan tekemiseen

Syksyllä koin elokuvan tunneilla paljon ahaa-elämyksiä ja dramaturgian tunneilla onnistumisia, vaikka luomisen tuska oli välillä vahvasti läsnä.

Mikon valokuvausvinkeillä sain lisää intoa jo valmiiseen valokuvausharrastukseeni, ja tiistain taideopinnoissa heräteltiin luovaa puoltani.

Yksi asia, joka kaikkia opettajia – Mikkoa, Jormaa, Timoa, Radekia ja Päiviä – yhdisti, oli se että he olivat läsnä ja kannustivat vapaaseen keskusteluun ja saivat varmasti kaikille hyväksytyn olon. Täällä on muutenkin opiskelijalla hyvät mahdollisuudet oppia, kokeilla uusia asioita ja myös mokata ammattitaitoisessa opastuksessa.

Pikkuhiljaa opettajien ja muiden opiskelijoiden keskustelujen ja kannustuksen pohjalta huomasin, että uskoni omaan tekemiseen alkoi kasvaa ja se on jatkanut kasvamistaan lukuvuoden loppuun asti. Olen nyt ainakin 20 askelta lähempänä unelmaani kuin viime syksynä. Minulla on monta ovea avoinna ja töitä tiedossa jo ensi vuodelle asti.

Kiitos kaikille, jotka autoitte ymmärtämään, kuinka tärkeää on uskoa itseensä ja omaan tekemiseensä.

Elokuva- ja videoalan opintoihin kuuluu myös valokuvausta. Kuvat: Mimmi Ylä-Sulkava.

Erityiset kiitokset menevät…

·         Jormalle, jonka suorat sanat ovat tehonneet minuun ja auttaneet oppimaan muun muassa sen, että kaikkea ei voi aina aikatauluttaa nopeasti läpi. Välillä on tärkeää keskittyä yksityiskohtiin ja antaa luoville haaveilijoillekin tilaa.

·         omille leffaluokkalaisille, mutta myös valokuvausopiskelijoille, teidän kanssa on ollut helppo ja mukava työskennellä koko vuoden. Teitä tulee kova ikävä!

·         oppilaskunnalle ja erityisesti Annille, että olette kaikesta muusta kiireestä huolimatta jaksaneet järkätä juttuja.

·         keittiölle aina niin hyvistä ruuista.

·         rehtorille siitä, että olet aina kohdannut kaikki avoimesti ja auttanut, kun olen apua tarvinnut!

Hyvää kesää! Uskokaa itseenne!

* * *

Kirjoittaja opiskeli Vapaan akatemian Taidekoulutuksessa elokuva- ja videoalaa lukuvuonna 2021–22.

Vieraileva kirjoittaja

Pin It on Pinterest