Blogit

Sex and drugs and rock and roll

”Jotain uutta on syntymässä. Maailmaa muutetaan, taas.”

Alan olla siinä iässä, että toisinaan palaan ajatuksissani hurjaan nuoruuteeni. Kuten kaikki varmasti muistavat – ne, jotka ylipäänsä muistavat – vanhoina hyvinä aikoina kesät olivat lämpimiä, rahana markka ja ihmiset mukavia. Elämä sen mukaista. Nuorena en paljon mistään mitään tiennyt, mutta mielipiteet olivat varmoja ja se olikin tärkeintä. Sillä mentiin, mitä oli!

Joskus palaan ajatuksissani myös kuuden vuoden takaisiin aikoihin, jolloin olin juuri tavoittelemassa Lahden kansanopiston rehtorin tehtävää. Voi, kuinka vähän silloin ymmärsinkään. En kuuna päivänä olisi tuolloin arvannut joskus otsikoivani opistosta kertovaa blogitekstiä yllä olevalla tavalla. Nyt sen voin tehdä ja aivan tosissani, täydellä sydämellä. Tämä kevät tuntuu juuri sellaiselta, jonka muistan vuosikymmenten takaa. Ilma on lämmin, ihmiset mukavia ja mielipiteet varmoja… jotain uutta on syntymässä. Maailmaa muutetaan, taas.

Uusia juttuja on tulossa ainakin Vapaan akatemian syksyyn: vanhojen tuttujen Kasvatustieteen ja Psykologian rinnalle uusina Tiedekoulutuksen aloina aloittavat Ravitsemustiede ja Terveystiede, jossa opintoihin kuuluu mm. seksuaalikasvatus. Myös Taidekoulutus kehittyy, muuttaa uusiin tiloihin ja tarjoaa uutena avauksena Visuaalisen viestinnän alan opinnot. Tämänvuotisten opiskelijoiden teoksiin voi edelleen tutustua Taidekoulutuksen omilla sivuilla.

Viittasin aiemmin hurjaan nuoruuteeni. Noihin aikoihin sijoittui kampanja, joka julisti kuinka ”Elämä on parasta huumetta” – kun nyt olen muutaman vuoden katsonut rehtorin silmin opiskelijaelämää, niin voin tästäkin todeta, että juuri näin se on. Opiskelu, oppiminen ja kaltaistensa seura tekevät opiskelusta Vapaassa akatemiassa ja kansanopistossa todella – jos ei nyt aivan huumaavaa – niin hurmaavaa ainakin! Vuodesta toiseen huikeat tyypit tekevät huikeita juttuja.

Lahden kansanopiston ja Vapaan akatemian lähivuodet ovat olleet aktiivisen kehittämisen ja muutoksen aikaa ja se kaikki jatkuu edelleen. Kuitenkin vasta koronaepidemian myötä yhteiskuntaan säädetty poikkeustila todella näytti sen, miten mainiota porukkaa meillä on, niin töissä kuin opiskelijoina. Poikkeuskevät on tuonut taloon entistäkin enemmän tekemisen meininkiä ja moni on rohkaistunut kaiken tuskailun ohella kokeilemaan itselleen aivan uusia juttuja. Minä myös. Se tuntuu jotenkin virkistävältä. Ei se aina mene ensimmäisellä kerralla ihan putkeen, mutta mitä siitä? Otetaan uudestaan ja vedetään asenteella. Näin meidän mainiot opettajat ja muu porukka tekevät. Ihan kunnon Rock’n’Rollia!

Teatteriopiskelija Vincent Kinnunen superman-hahmona katutapahtumassa
”Vuodesta toiseen huikeat tyypit tekevät huikeita juttuja.” Teatterikoulutuksen opiskelijan Vincent Kinnusen supermieshahmon kuvasi Lahti Fringe -tapahtumassa Taidekoulutuksen valokuvausopiskelija Aliisa Hietikko.

*  *  *

Niin, ne riimit Ian Dury and the Blockheadsin hittibiisissä vuodelta 1977 jatkuvat “.. is all my brain and body need/…/are very good indeed”. – Tiedä häntä, mutta näin lauletaan.

Lämmintä ja mukavaa kesää kaikille! Nähdään syksyllä.

Petri Pullinen
rehtori

Vieraileva kirjoittaja

Pin It on Pinterest