Uutiset

Vapaa akatemia ja opisto muuttavat Tietoporttiin

Muutto tapahtuu kahdessa vaiheessa: kesällä 2020 ja 2021.

TIEDOTE
13.3.2020

LAHDEN KANSANOPISTO JA VAPAA AKATEMIA SAIMAANKADUN TIETOPORTTIIN

Lahden kansanopiston säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto ovat solmineet sopimuksen, jolla opisto vuokraa toimitilat Lahdessa Saimaankatu 11:ssä sijaitsevasta Tietoportti-kiinteistöstä.

Ensimmäisessä vaiheessa Tietoporttiin muuttavat Vapaan akatemian taidekoulutukset (elokuva ja video, kuvataide, kuvitus ja graafinen viestintä, valokuvaus ja visuaalinen viestintä) sekä tiedekoulutukset (kasvatustiede, psykologia, ravitsemustiede ja terveystiede), jotka pääsevät aloittamaan lukuvuoden 2020-21 uusissa tiloissa. Kansanopiston maahanmuuttajakoulutukset ja ammatillinen koulutus siirtyvät nykyisistä Sammonkatu 8:n vuokratiloista Tietoporttiin kesällä 2021.

Opisto on työstänyt tilaratkaisuaan määrätietoisesti vuodesta 2015 lähtien, jolloin omat koulukiinteistöt päätettiin vaiheittain myydä. Uusia, toiminnan mukaan joustavia tiloja etsittiin säätiön hallituksen linjauksen mukaisesti Lahden keskustan alueelta. ”Keskustasijainti on ollut tärkeä osa opiston identiteettiä. Kovin paljon keskeisemmälle paikalle emme olisi voineet asettua”, toteaa rehtori Petri Pullinen. ”Sijoittuminen teatterin ja kirjaston muodostaman kulttuurikeskuksen ja Paavolan tulevan koulukampuksen yhteyteen täydentää alueen asemaa Lahden sivistyksellisenä keskuksena.”

Neljän vuoden aikana läpi käytiin yli 20 eri kohdetta. Niistä Tietoportti osoittautui sopivimmaksi. Koulutuskäyttöön vuonna 1992 valmistuneet tilat muuntuvat kohtalaisen vähin muutostöin opiston tarpeisiin. Suomalaisen kulttuurin päivänä allekirjoitetussa vuokrasopimuksessa kohtaavat myös sopijaosapuolten yhteinen arvomaailma ja sivistykselliset tavoitteet. ”Molempien yhteisöjen pyrkimyksenä on edistää tasa-arvoa ja yhteiskunnan eheyttä sekä vahvistaa tieteen ja taiteen asemaa. Tämän tietäen on mukavaa asettua uusiin tiloihin”, Pullinen sanoo.

”Olemme Suomen Kulttuurirahastossa tyytyväisiä ja iloisia siitä, että Lahden Kansanopisto on päättänyt sijoittua Tietoporttiin. Rakennus on alun perin suunniteltu ja rakennettu tukemaan kouluttautumisen ja opetuksen edellytyksiä Lahdessa. Kun nyt nämä sivistykselliset tavoitteet saavat jatkoa Lahden kansanopiston vuokrasopimuksen myötä, emme voisi olla tyytyväisempiä” -toteaa Suomen Kulttuurirahaston varainhoidosta vastaava asiamies Ralf Sunell.  Juhola Asset Management Oy toimi Suomen Kulttuurirahaston edustajana vuokrasopimusneuvotteluissa.

Lahden kansanopiston teatterikoulutus jatkaa Aleksanterinkatu 4:n tiloissa.

Lisätiedot:

Petri Pullinen, petri.pullinen@lahdenkansanopisto.fi, 040 835 1531

Pin It on Pinterest