Inge-Maarit Rautiainen on opettanut opistolla yksinlaulua teatterilinjoille vuodesta 1983. Hän opiskeli Lahden konservatoriossa samaan aikaan Ari Niskasen kanssa. He myös esiintyivät usein yhdessä. Vuoden opiston musiikinopettajana työskennellyt Ari pyysi Ingeä yksinlaulunopettajaksi opistolle.
-Kuulin, että opiston entinen rehtori Ville Marjomäki suunnittelee teatterilinjan perustamista. Ajattelin jo silloin, että olisi ihanaa päästä opistolle laulunopettajaksi.
Jokaisella on persoonallinen ääni
Lihaksiston ja mielen vapauttamista-Olen kiinnostunut ihmisäänestä. Jokaisella ihmisellä on erilainen persoonallinen ääni ja erilaiset ongelmat siinä. Opettaessani lähden vapauttamaan oppilaan ääntä hänen persoonansa kautta.
-Laulamisessa on kysymys suurelta osin lihaksiston ja mielen vapauttamisesta. Kun ihmisen ääni vapautuu, hän pystyy ilmaisemaan erilaisia tunteita ja ajatuksia. Se on aina ollut minulle tärkeintä.
Rakastan työtäni
-Nautin työssäni suunnattomasti oppilaista, erilaisista ihmisistä ja erilaisista persoonista. Nautin myös siitä, että saan täällä opistolla keskittyä yhden oppilaan opettamiseen kerrallaan.
-On ihanaa opettaa, kun tietää miten se tehdään. Minä rakastan työtäni ja olen siitä todella innostunut. Uskon, että innostukseni välittyy oppilaisiin. Saan siitä energiaa.
Kaikki oppivat laulamaan
-Monella on pelkoja laulamista kohtaan ja moni häpeää ääntään. Joitakin oppilaita on täytynyt rohkaista laulamaan. Yritän luoda sellaisen fiiliksen ja positiivisuuden, että oppilas uskaltaa laulaa ja heittäytyä. Kun oppilas uskaltaa tuottaa rohkeasti ääntä, hän alkaa vapautua ja myös sävelet alkavat löytyä.
-Ava Numminen kirjoitti väitöskirjan ”Laulutaidottomasta kehittyväksi laulajaksi”. Siinä hän osoittaa, että laulutaidottomatkin oppivat laulamaan. Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Kaikki oppivat laulamaan. Olemme monta kertaa todistaneet sen täällä teatterilinjalla.
-Teatterilinjalaisia on ihan mahtavaa opettaa. He tekevät koko ajan työtä oman kehonsa ja lihaksistonsa kanssa. He siis tuntevat jo oman instrumenttinsa ilmaisu- ja puhetekniikan kautta. Teatterilaiset uskaltavat laulutunneilla heittäytyä ja sen takia he myös oppivat paljon yhden vuoden aikana.
Nuorena meno oli hurjaa
Inge esiintyi 1980- ja 1990-luvuilla itsekin paljon, esimerkiksi lauluilloissa ja konserteissa. Ari säesti Ingeä muun muassa lauluillassa ”Millaista rakkaus on” Loviisankadun Pikkuteatterissa. Inge lauloi myös Savonlinnan oopperajuhlakuorossa 14 vuotta.
-Nuorena meno oli hurjaa, enkä ollut koskaan kotona. Nyt olen rauhoittunut jo vähän. Nykyään laulan eniten chansonia ja teatterilauluja, kaikkea missä on hyvä teksti. Laulussa teksti merkitsee minulle paljon.
Inge-Maarit Rautiainen
”On mukavaa saada hyvää palautetta myös entisiltä oppilailta, kuten Armi Toivaselta Loirinuotiolla-ohjelmassa.”
”Inge on hyvä ja tarkka opettaja”
Ari Niskasen ja oppilaiden luonnehdintoja:
-Inge on hyvin kokenut laulunopettaja ja osaa kaivaa esiin oppilaiden parhaat puolet. Hän löytää jokaiselle oikean tien laulamiseen.
-Inge huomaa heti, mikä on vikana kun joku laulaa.
-Opettajana Inge keskittyy ihmiseen kokonaisuutena ja se tuntuu tosi hyvältä.
-Inge on hyvä ja tarkka opettaja.
-Inge yrittää aina löytää jonkin keinon, jolla oppilas saa tuotettua ääntä oikealla tavalla. Se on mielestäni todella mahtavaa.
-Inge on todella mukava, pirteä ja räiskyvä tyyppi.
-Joskus Inge saattaa vähän räiskähdelläkin. Temperamentti näkyy joskus harjoitustilanteissa, hän saattaa vähän kimpaantua. Joskus on tietysti syytäkin, että järjestys säilyy.
-Inge on todella viehättävä. On harmi, että hänen laulutuntejaan on aika harvoin.
-Inge on lempeä ja salaperäinen, monista asioista kiinnostunut nainen. Hän on kiinnostunut ihmisistä.
-Inge on jotenkin velhomainen, shamaanimainen ja jännä. On taianomaista, miten hänen tunneillaan oppii.
-Inge on jännittävä, salaperäinen ja taianomainen. Todella siisti tyyppi.
Teksti ja kuvat: Anni Lähteenmäki