Aulan katto

Opistoihmisiä: Petri Pullinen

Uusi rehtori pitää muutosta mahdollisuutena

Petri Pullinen aloitti työnsä opiston rehtorina vuoden 2014 elokuussa. Nyt kun työtä on takana noin puoli vuotta, uusi rehtorimme on tutustunut työyhteisöönsä ja nauttii olostaan opiston sivistys- ja muutosjohtajana. Ensimmäiset kolme kuukautta hän tutustui opiston yhteistyökumppaneihin.

-Mietin ennen työn aloittamista, onko rehtorin asema kovin kaukainen ja etäinen. Onneksi ei ole, eikä se olisi sopinutkaan persoonallisuuteeni ja toimintatapoihini.

Työkaverit työn paras puoli

-Tutustuin opiston johtoryhmään ensimmäisenä työviikkonani, ja tunsin että heidän kanssaan voi tehdä yhdessä töitä. Olen nyt tutustunut myös muuhun henkilökuntaan ja sama tunne on säilynyt: Tämä on hyvä työpaikka, koska ei tarvitse tehdä yksin töitä. Me yhdessä jaamme jokapäiväistä arkea.

-Työkaverit ovat työssäni ehdottomasti paras puoli. Opistolla on monenlaista osaamista ja kaikki työntekijät ovat oman alansa asiantuntijoita. Minulla on ollut monia hyviä keskusteluja heidän kanssaan. Ihmisten johtaminen on nautinto silloin, kun kaikki menee hyvin.

Sivistys on avoimuutta, vastavuoroisuutta ja toisten huomioimista

 -On ollut hienoa huomata, että työskentelen pitkästä aikaa talossa jossa puhutaan ääneen sivistyksestä.

 -Ajattelen sivistyksen olevan täysillä läsnä olemista erilaisissa tilanteissa. Myös esimerkiksi avoimuus, vastavuoroisuus ja pyrkimys ajatella epäitsekkäästi kuuluvat sivistykseen.

-Sivistynyt ihminen ottaa toiset huomioon. Hän hyväksyy moniarvoisuuden ja erilaiset ihmiset, eikä yritä muuttaa muita.

-Uskon olevani aika hyvä läsnä olemisessa. En valmistaudu tilanteisiin etukäteen. En ole päättänyt valmiiksi mitä mieltä olen, vaan kuuntelen ihmisiä joiden kanssa puhun.

 -Sivistys on asia, josta meidän pitäisi puhua kaksi viikkoa putkeen.

Muutos on mahdollisuus

 -Nykyinen taloustilanne on haasteellinen. Kun meille ohjataan vähemmän resursseja, toimintaa täytyy jollain tavalla supistaa. Toiminnan supistaminen näkyy laadun heikkenemisenä, jos sitä ei tehdä hyvin.

 -Opisto elää tällä hetkellä muutoksen keskellä. On kuitenkin varmaa, että opistolla on tulevaisuus. Me emme jättäydy päätöksenteossa muiden armoille, vaan teemme itse opiston tulevaisuuteen vaikuttavia ratkaisuja, linjauksia ja toimenpiteitä.

-Joillekin ihmisille muutos on uhka. Minä pidän muutosta mahdollisuutena.

Yksi annos viivelipastaa, kiitos

Vapaa-ajalla Petrin elämään kuuluu kolmivuotias Viljami-poika ja lenkkeily. Puolentoista vuoden päästä hän suunnittelee juoksevansa elämänsä ensimmäisen maratonin. Viime aikoina Petrin työtovereissa on herättänyt hilpeyttä ruoka nimeltä ”viivelipasta”.

-Viivelipasta onkin mielenkiintoinen ruoka. Pari viikkoa sitten luin sanan ruokakaupan ovesta, ja mietin pitkään, löytyisikö sitä kaupan hyllyiltä. Aioin jo pyytää keittiötäkin selvittämään, mikä viiveli on. Jos saisimme sitten ruokalistalle rehtorin viivelipastaa. Ulos lähtiessäni luin sen kyltin sitten kokonaan. Siinä luki: ”Turvallisuussyistä käytämme viivelipasta.”

Petri on helposti lähestyttävä, optimistinen ja spontaani

 Työtoverien luonnehdintoja:

-Petrin kanssa on mukavaa työskennellä, koska hän kuuntelee ja on hyvä keskustelija. Hän on esimiehenä innostava ja kannustava.
-Petri on helposti lähestyttävä. Hänellä on aina huoneen ovi auki ja henkilökunta on sinne tervetullutta. Ei ole suurta kynnystä lähestyä häntä.
-Petri on huumorintajuinen ja ratkaisukeskeinen. Jos eteen tulee jokin ongelmatilanne, hän lähtee hakemaan ratkaisua eikä mieti vain tilanteen hankaluutta.
-Petri katsoo tulevaisuuteen ja on optimistinen ihminen.
-Petri on nokkela sanaleikkien keksijä. Olemme nauraneet hänen kanssaan monenlaisille asioille, mikä piristää mukavasti tätä työtä.
Petri on luo ympärilleen sellaista  avointa ilmapiiriä, että on helppo keskustella asioista.
-Petri huolehtii siitä, että asioista tiedotetaan riittävän hyvin ja nopeasti. Nyt kun opistossa on Yt-neuvottelut meneillään, selkeän ja rivakan tiedottamisen tarve korostuu.
-Petri on oma itsensä myös ollessaan rehtorin asemassa.  Hän ei muutu toiseksi ihmiseksi astuessaan rehtorin kansliaan.
-Petri on spontaani, hyväntuulinen ja rohkea. Hän heittäytyy asioihin ja innostuu niistä. Se on todella hyvä ominaisuus esimiehessä.

Teksti ja kuvat: Anni Lähteenmäki, ILME 2014-2015

Pin It on Pinterest