Sammonkatu 8

Ali Hosseini, aikuisten perusopetus

Kun elämä kuljettaa, asenne ratkaisee

Ali Hosseini suoritti peruskoulun ja haaveilee nyt opiskelusta ammattikorkeakoulussa

 

Tämän hetken Ali Hosseini muistaa hyvin: ”Opettaja kysyi luokassa, kuka osaa verbityypit. Mä katsoin ympärille. Tuntui että melkein kaikki muut nosti käden ylös. Ajattelin, että voi ei Ali, mihin sä oot tullut!”

Ali on elämässään kohdannut vaikeampia asioita kuin suomen kielen verbintaivutuksen. Hänen afganistanilaiset vanhempansa muuttivat sisällissotaa käyvästä kotimaastaan Iraniin. Sieltä viranomaiset pakottivat 15 vuotta täyttäneen Alin tämän vanhempien kotimaahan. ”Siellä mulla ei ollut ketään, puhuin outoa murretta ja olin afganistanilaisten mielestä oudosti pukeutunutkin”, Ali kertoo. ”Koska olin syntynyt ja elänyt Iranissa, olin Afganistanissakin maahanmuuttaja.”

Myöhemmin Alin tie toi Saksan kautta Suomeen. ”Täällä oli pimeää ja kylmää. Vain metsää, ei kauppoja, ei ihmisiä. Aika erilaista kuin kahdeksan miljoonan asukkaan Teheranissa”, Ali naurahtaa. ”Ei mua kuitenkaan pelottanut. Oli outoa mutta turvallista olla Suomessa.” Hän oli tuolloin vielä alaikäinen.

”Suomalaiset on aluksi aika sulkeutuneita. Kun he alkavat luottaa sinuun, heistä tulee ystävällisiä ja paljon avoimempia.” Ali kertoo, että iäkkäät suomalaiset saattavat tutustua ei-suomalaiselta näyttävään nuoreen yllättävän ennakkoluulottomasti. ”He tulevat rohkeasti kysymään, mitä kuuluu.”

”Opettajat auttaa kaikessa!”

Ali Hosseini aloitti aikuisten peruskoulun suorittamisen alkuvaiheen opinnoista. Hänen suomen kielen taitonsa oli vielä heikko, joten opettaja Kirsi Tuokon kysymys verbityypeistä sai nuoren miehen lähes epätoivon valtaan. ”En mä yhtään tiennyt mitä ne edes on!” Ali nauraa nyt.

Nopeasti kielitaito alkoi kuitenkin kehittyä. Ali kehuu vuolaasti opettajan kykyä loihtia luokkaan oppimisen ilmapiiri. ”Aina juteltiin ja naurettiin, mutta oli myös hyvä työrauha. En tiedä, miten Kirsi sen tekee! Hän on aivan poikkeuksellinen, erinomainen opettaja.”

Alin opiskelumotivaatiota vauhditti oleskeluluvan saaminen. Sitä ennen mieltä oli vaivannut pelko Saksaan palauttamisesta ja epävarmasta tulevaisuudesta. Kun kielitaito parani, alkuvaiheen opintojen tahti alkoi Alista tuntua liian hitaalta, koulunkäyntiä Iranissa oli kuitenkin takana kuusi vuotta. Kesäloman aikana kehittynyt kielitaito salli perusopetuksen päättövaiheeseen siirtymisen. Ali kiittääkin opettajiaan hyvästä ohjauksesta. ”Iranissa opettajaa kiinnosti vain opettaminen. Täällä opettajat auttaa kaikessa!” Ali kertoo, kuinka päättövaiheen opettaja Emmi Vahvelainen rohkaisi häntä ja keskustelemalla auttoi yli vaikeista vaiheista. ”Mä en ikinä unohda niitä neuvoja.”

Ali Hosseini henkilökuva

Myös opiston Lounassali Edla saa Alilta kiitosta. ”Kouluruoka oli hyvää! Mä kyllä sanoin niille vitsinä, että keitot voisi ottaa pois listalta. Onneksi keittoa oli vain kerran viikossa”, Ali nauraa ja myöntää, ettei mielellään syönyt keittoja Iranissakaan.

Elämässä eteenpäin

Joulukuussa 2019 Ali sai muiden perusopetuksen päättäneiden mukana kutsun joulujuhlan todistustenjakoon. Todistuksen ja ruusujen lisäksi hänelle ojennettiin stipendi. Ali pyörittää päätään vieläkin epäuskoisena. ”Oli kyllä iso yllätys.” Hän myöntää, että kehujen vastaanottaminen ison yleisön edessä tuntui hyvältä. ”Perusteluissa sanottiin, että Ali on rautaa. Sen mä muistan”, Ali sanoo ja virnistää.

Ali Hosseini myöntää, että opiskelu ei aina ole ollut helppoa hänellekään. Hän uskoo kuitenkin positiivisen ajattelun ja keskittymisen voimaan.  ”Jos koko ajan sanot ’tämä on vaikeaa’ ja ’en ymmärrä, en osaa’, alat uskoa, että et tosiaan voi oppia.” Ali muistuttaa, että vaikeisiin asioihin pitää uskaltaa tarttua. ”Jos luokassa on paljon samaa äidinkieltä puhuvia, on tietenkin helpompaa jutella tutulla kielellä heidän kanssaan. Siinä ei kuitenkaan suomen kielen taito kehity.”

Alin opintie jatkuu Espoon Omniassa, missä hän on aloittanut sähköalan ammattiopinnot. ”Ammattiin valmistumisen jälkeen haluaisin vielä opiskella ammattikorkeakoulussa”, Ali kertoo. ”Katsotaan, miten elämä menee”, hän toteaa hymyillen.

*   *   *

Lahden kansanopisto järjestää aikuisten perusopetuksen lukutaitovaiheen, alkuvaiheen ja päättövaiheen opintoja, joihin on jatkuva haku. Uudet ryhmät aloittavat tammikuussa ja elokuussa.

Teksti: Leena Mattila
Kuvat: Leena Mattila (iso kuva) ja Ali Husseinin kuva-albumi (pieni kuva)

Pin It on Pinterest