Lukuvuosi 2019–20
19.8.2019–29.5.2020

Perehdy sarjakuvan teoriaan ja käytäntöön. Opi peruskäsitteet ja tekniikat. Tunne alan kehityshistoria sekä sarjakuvan käyttöympäristöt. Kehitä taiteellista näkemystäsi ja ilmaisukykyäsi.

Opiskelu vahvistaa mahdollisuuksiasi edetä taiteen ja visuaalisen muotoilun korkeakouluopintoihin.

Koulutuksen sisältö

Sarjakuvan opetusohjelmassa pääpaino on piirtämisessä sekä piirtämisen ja sarjakuvan eri tekniikkojen opiskelussa. Lisäksi opiskellaan dramaturgiaa ja sarjakuvan historiaa. Ohjelmaan kuuluu myös lukuvuoden mittaan vaihtuvia visuaalisten taiteiden opintojaksoja.

Sarjakuva kuuluu visuaalisten taiteiden koulutuskokonaisuuteenjossa yhteisinä opintoina on visuaalisen alan ja muotoilun perusaineita kuten sommittelua, värihahmotusta, typografiaa ja kuvankäsittelyä. Lisäksi perehdytään laaja-alaisesti visuaalisen kulttuurin monimuotoisuuteen.

Kuva: Linda Keränen

Hyvä tietää

Oppitunnit ovat pääasiassa klo 9.00- 16.00 välisenä aikana. Työtilat ovat opiskelijoiden käytössä sopimuksen mukaan myös iltaisin, mikä tarjoaa mahdollisuuden joustavaan omaehtoiseen työskentelyyn.

Opiskelija voi suorittaa lukuvuoden aikana visuaalisen alan ja taidehistorian avoimen korkeakoulun opintojaksoja yhteensä 18 op.

  • Värihahmotus, 5 op (Lahden ammattikorkeakoulu)
  • Typografian perusteet, 5 op (Lahden ammattikorkeakoulu)
  • Taiteiden tutkimuksen peruskäsitteet, 3 op (Turun yliopisto)
  • Muuttuva taide ja kulttuuri, 5 op (Turun yliopisto)

Opiskelijalle laaditaan lukuvuoden alkaessa henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS), joka perustuu opintolinjan yhteiseen opetussuunnitelmaan. Huom.! Jos tähtäimessäsi ei ole alan tutkinto mutta olet kiinnostunut alasta ja haluat kehittyä sarjakuvantekijänä, kerro tästä hakemuksessasi. HOPS ottaa huomioon opiskelijan tavoitteet sekä jatkosuunnitelmat.

Visuaaliset taiteet II

Visuaaliset taiteet -opintokokonaisuuden jälkeen opiskelija voi hakea Vapaaseen akatemiaan toiseksi vuodeksi syventämään osaamistaan ja työstämään projekteja asiantuntijoiden ohjauksessa. Toisen vuoden koulutus on nimeltään Visuaaliset taiteet II.

Opiskelu Vapaassa akatemiassa Emma Krogellin mukaan
Sarjakuva: Emma Krogell
Valintaperusteet

Opiskelijat valitaan hakemusten ja haastattelun perusteella. Hakijan kiinnostus koulutusalaa kohtaan, opiskelumotivaatio sekä halu sitoutua opiskeluun ovat keskeisiä kriteerejä opiskelijavalinnassa.

Opintomaksut

Opiskelu kansanopistolinjalla on maksullista: Visuaalisten taiteiden opintomaksut
Päätoiminen opiskelu oikeuttaa opintotukeen, ja opistolla asuminen oikeuttaa asumislisään. Lisätietoa: opintomaksut ja opintojen rahoittaminen

 

Lisätietoja

vastuuopettaja Radek Karkulowski
radek.karkulowski@lahdenkansanopisto.fi
050 560 9953

Hakeminen

Hakemuksia elokuussa 2019 alkavaan koulutukseen otetaan edelleen vastaan. Liitä hakemukseesi sähköinen portfolio tai linkki verkkoympäristöön, jossa olet julkaissut töitäsi. (Työt voivat olla piirustuksia, maalauksia, kollaaseja, valokuvia.) Opiskelijavalintaan liittyy myös haastattelu. Hakijaan otetaan yhteyttä ja sovitaan sen toteutuksesta ja ajankohdasta.

Sarjakuva löytyy luettelosta otsikon Vapaa akatemia alta.

Huom.! Valittuasi koulutuksen se siirtyy "ostoskoriin". Hakuvaiheessa ei kuitenkaan peritä mitään maksuja. Muista tallentaa hakemuksesi esikatselun jälkeen. Hakusi on onnistunut, kun saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin, jonka lähettäjänä näkyy "Lahden kansanopiston Wilma".

Pin It on Pinterest