Ville opiskeli opiston elokuvakoulutuksessa kaksi vuotta. Tässä haastattelut molempien lukuvuosien jälkeen.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen

Miksi valitsit elokuvaopinnot?
En tiedä tarkalleen
 miksi, tai miten ympäristö vaikuttaa ihmisen psyykeeseen kun hän kasvaa, mutta olen järkeillyt tämän itselleni niin että kun muut katseli lapsena Paavo Pesusientä ja piirrettyjä minä katselin James Bondia ja Hollywood-elokuvia.

Olen kasvanut niin tiiviisti elämäni elokuvien parissa, joten oikeastaan paljon muusta en tiedä. 

Miksi Lahden kansanopisto?
Eräs tuttavani pääsi opiskelemaan teatterilinjalle. Kysyin häneltä Lahden kansanopistosta, ja hän laittoi sitten linkin opiston sivuista Facebookiin. Löysin elokuvalinjan siis tätä kautta. Laitoin sisään hakemuksen ja pommitin myös soitoillani linjan vastaavaa, Jorma Mehtosta.

Millainen opintovuotesi sitten oli – vastasiko se odotuksiasi?
Vuosi on ollut todella intensiivinen, osin myös omasta halustani; tosi hyvä siis.

En olisi ikinä uskonut tai tajunnut että opetus olisi niin laadukasta; mm. kokoillan elokuvia teatterilevitykseen saaneet elokuvaohjaajat ovat pitäneet laajoja kurssijaksoja. Todella ammattitaitoisia opettajia kautta vuoden. Heiltä olen saanut sellaista tietotaitoa ettei sen arvoa voi mitata rahassa. Vuosi ylitti odotukseni.

Oliko opiskelu haastavaa?
Oikeastaan ei. Tulin opiskelemaan niin suurella latauksella, että vaikka koulupäivät olisivat 13-tuntisia läpi vuoden, tulisin olemaan ensimmäisenä luokassa ja lähtemään viimeisenä. Olen kuitenkin halunnut tehdä tätä koko elämäni.

Teit keväällä opinnäytetyön, fiktion nimeltä Myrskyn Henki. Kerrotko hieman projektistasi.
Luin Joulukuussa netissä kolumnin, jossa kolmen sivun verran todisteltiin että kouluampumiset johtuvat väkivaltaisesta viihteestä, videopeleistä jne. Turhautuminen artikkelin kaltaisista yleistyksistä oli ensimmäinen kipinä. Aloitin sitten tammikuussa tekemään asiasta eli kouluampumisista taustatutkimusta. Haastattelin mm. poliisia käskytystaktiikoista mentäessä sisälle koulurakennukseen loppukohtausta varten.

Seitsemäs versio käsikirjoituksesta valmistui pari viikkoa ennen kuvauksia, joka tosin sisältää aika paljon noloja virheitä; loppujen lopuksi minulla oli vain 3 viikkoa tehokasta kirjoitusaikaa. Sain kuitenkin aikaiseksi suhteellisen realistista materiaalia; tein mielestäni niin hyvää jälkeä ajan ja budjetin puitteissa kuin pystyin.

Kannattiko opiskelu elokuvalinjalla tulevaisuuttasi ajatellen?
Kannatti. 100%sesti.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Aiotko jatkaa alalla?
Olen monta kertaa pohdinut juuri tätä asiaa, ja aion todellakin jatkaa alalla. Vaikka mahdollisista jatko-opinnoista ei vielä ole tietoa, tai työllisyyden kannalta elokuva ei ehkä ole niitä viisaimpia ratkaisuja, on se kuitenkin sitä mitä minä haluan tehdä. Ja näinollen haluan tuntea tekemisissäni itseni tyytyväiseksi.

Mitä vinkkejä antaisit alasta kiinnostuneille ja Lahden kansanopiston elokuvalinjaa harkitseville?
Jollei ole valmis sitoutumaan ja tekemään duunia, on sama mennä mäkkäriin töihin; koska tästä koulusta on todella paljon hyötyä. Jos henkilö pystyy imemään tietoa ja käsittelemään sen, voi löytää oman tyylinsä tai tekemisen osa–alueensa elokuvan parissa.

Tästä on äärimmäisen paljon hyötyä ja tämä voi olla lähtölaukaus suurille asioille. Mutta se vaatii sen, että tälle alalle omistautuu.

Toisen opiskeluvuoden jälkeen

Palataan viime vuoden syksyyn. Millä mielin lähdit 2. vuoteen?
Ensimmäiseksi halusin kerrata kaikki käsikirjoitusmaikan, Jarkko Mikkolan tunnit, koska siellä tuli niin paljon informaatiota; halusin sisäistää osa-alueen kunnolla. Lisäksi odotin Ville Jankerin henkilöohjauskurssia. Lisäksi omat projektit.

Ohjaus taitaa olla lähimpänä sinua?
Joo, siihen on päässyt enemmän sisään. Tekemällä oppii! Jossain vaiheessa ymmärsi kuinka paljon on vielä opittavaa, jolloin nöyryys alaa kohti kasvoi; ja samalla ohjaamisesta tuli mielenkiintoisempaa. Tämä oli ehkä tärkein oppi tänä vuonna.

Olit myös syksyllä useamman kuukauden työharjoittelussa kamera-assistenttina.
Mitä sait siitä irti?

Opin kuinka ammattimainen tuotantoryhmä toimii (sarja)tuotannoissa, sen periaatteet pätevät myös pitkien fiktioiden tekotapaan; ja tietenkin näkee myös kulissien taakse
muutenkin.

Tänä vuonna ulkopuolisten tuotantojemme pääosa muodostui musiikkivideoista. Vaikket ehkä ole kaikista kiinnostunein genrestä, niin löytyikö niistä jotain sinulle?
Kuvaustyylin kohdentaminen jollekkin tietylle yhtyeelle/musiikkityylille, eli etukäteen aika tarkkakin miettiminen visuaalisesti. Helsinkiläisen Humavoid –yhtyeen videon kuvaaminen näin esimerkkinä.

Kiitokset. Pidetään tämä nyt lyhyenä. Käsittääkseni sinulla on kiireitä…
Joo. Olen nyt Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen pääsykokeissa viimeisessä vaiheessa; Minä ja 7 muuta. 2 otetaan sisään. Katsotaan perjantai-iltana miten käy.

Pin It on Pinterest