Ääneni-elokuva

Olin mukana Ääneni –lyhytelokuvan tuotannossa käsikirjoituksen ideapäiväunista viimeisiin kirosanoihin jälkiäänieditissä. Tuotannossa minulle muodostuikin kaikkien tehtävieni ohelle rooli äitihahmo. Projekti oli rakas, yhdenlainen seikkailu, joka koettiin työryhmästä muodostuneen perheen kanssa.

Mutta mistä kaikki sai alkunsa?

Ensimmäinen synopsis oli epäselkeitä lauseita sähköpostissani, jotka lähetin itselleni päiväunieni lomassa. Niistä päiväunista ajatus Aadan ja Tuomaksen tarinasta lähti myllääntymään. Tahdoin kirjoittaa tarinan tytöstä, jolla oli jollain tavalla ongelmia itsensä kanssa, jota muut ei välttämättä ulospäin niin huomaa. Vaikka kuinka huudat, kukaan ei kuule.

Linnut ja Aadan puhumattomuus tulivat mukaan vasta kolmannessa versiossa. Aadan mykkyys lähti muistosta, kun piano-opettajani kerran avarsi maailmankuvaani: kun soitetaan hiljaa, pakotetaan kuulija kuuntelemaan.

Suurin haaste käsikirjoituksessa oli Tuomas. Mitä Tuomas saa tehdä, ja mitä ei saa tehdä, vai saako Tuomas tehdä yhtään mitään, koska Tuomas on Aadan mielikuvitusta. Saako Tuomas ajatella mitään erilaista kuin Aada, ja jos ei, niin mistä syntyy tarinan ristiriita?

Luokka äänesti lyhytelokuvani tuotantoon. Epäselkeät ajatukset siitä, onko tarinassa oikein edes mitään järkeä, aika oli loppumassa, ja tyhjä paperi ammotti edessäni neljättä versiota varten kolmatta yötä peräkkäin, romahdin. Se oli pelottavaa.

Aikani loppui kertakaikkiaan kesken, niinkuin opettajamme Jarkko Mikkola oli meitä varoitellutkin ensimmäisellä käsikirjoitustunnilla. Silloin sitä ei vain uskonut. Lukon iskiessä en kyennyt enää kirjoittamaan viimeistä versiota. Luovutin käsikirjoitukseni ihmiselle, kehen luotin ihmisenä kuin käsikirjoittajanakin. Tämän takia on ystäviä. Alex säilytti uudessa versiossa kaiken sen, mitä pyysin. Hän laittoi tarinan toimimaan.

Kun käsikirjoitus oli vihdoin valmis, aloitettiin tuotanto. Kuvauspaikaksi löydettiin myynnissä oleva omakotitalo, jonka saimme vallata kuvauskäyttöön pariksi viikoksi. Lahjakkaat näyttelijämme löysimme facebook-metsästyksellä castingiin. Konditoria-Leipomo Linkosuonio lahjoitti meille ylijäämäruokaa, savukoneelle järjestettiin kyyditys Keski-Suomesta Lahteen, ja Videomakers lainasi steady stickin. Japanin kieli- ja kulttuurilinjan opiskelijat taittelivat meille satoja kurkia, joilla pääsimme täyttämään Aadan kodin. Ystävät, perheet ja koulun henkilökunta olivat koko projektin ajan hyvänä tukena. Kiitos kaikille.

Tuotanto oli omassa hullunmyllyssään yhtä juhlaa. Pitkistä päivistä huolimatta meillä oli koko kuvausten ajan hauskaa. Röökit pysyi tuhkakupissa, suuri vitsikirja hukassa ja suurinosa rekvisiittapullista lautasella.

Haastava kuvaustyylimme toi eteen kaikkia pieniä ongelmia, mitä saatiinkin pähkäillä yhdessä. Lamppujen paikoissa saattoi vierähtää tunti jos toinen, leikkaussaumoissa seuraavat ja työryhmän asemoinnissa loput tunnit. Kamera pyöri niin vallattomasti, ja kameran takana saattoi juosta äänimies, ohjaaja ja reflamies. Ottojen aikana muu työryhmä saattoi sammutella lamppuja ja vetää verhoja oikean valon saamiseksi kuvaan.  Harjoituspäivät venyivät parhaimmillaan 14 tunnin työpäiviksi.

Parasta koko projektissa oli porukkahenki. Jokainen hoiti hommansa paremmin kuin hyvin. Kaikkia tarvittiin. Alex oli ohjaajana lahjakas ja pitkäjänteinen, hän otti niin näyttelijät kuin työryhmän ohjaamisen huomioon. Niki ja Alex työskentelivät hyvin yhteen ja ideoivat pitkät kuvat. Kamera pysyi vakaana koko pitkät kuvauspäivät. Toisen raskaan työn teki valomiehemme Kaj, joka pakkasesta huolimatta viritteli pihalla lamppuja jäärinteisiin. Minä hoidin aikataulut ja järjestelyt, ja Tuittu auttoi aina siinä missä muiden kädet eivät riittäneet. Joonas sävelsi musiikit, jotka viimeistelivät koko projektin.

Saimme yhdessä aikaan hyvännäköisen lopputuloksen, johon kaikki olivat tyytyväisiä.

Hyvä me!

Veera Kantonen

Katso Ääneni-lyhytelokuva Youtubessa

käsikirjoitus: Alex Puttonen, Veera Kantonen
ohjaus: Alex Puttonen
kuvaus: Niki Forssell
leikkaus & värimäärittely: Tuittu Teivainen, Alex Puttonen
valaisu: Kaj Kuopio
apulaisohjaaja / järjestäjä & kuvaussihteeri: Veera Kantonen, Tuittu Teivainen
äänitys & jälkikääni: Veera Kantonen
musiikki: Joonas Kuikka
tuottaja: Jorma Mehtonen / Lahden kansanopisto

Aada: Anni Porspakka
Tuomas: Teemu Virsu
Äiti: Minna Varpiola

Pin It on Pinterest