Toni Forssell

valokuvausopiskelija 2014–15

 

Kyllästyin tekemään pakkopullatyötä, halusin elämääni lisää sisältöä ja sattuman kautta löysin Lahden kansanopiston valokuvalinjan. Luin juuri näitä kyseisiä edellisten opiskelijoiden ajatuksia ja ihmettelin, voiko noin loistavaa paikkaa ollakaan. Mutta päätin hakea, pääsin koulutukseen, totesin että kyllä voi ja se muutti koko siihenastisen ajatteluni melko totaalisesti.

Edellisten opintojeni jälkeen olin haahuillut työelämässä melko päämäärättömästi seitsemän vuotta, kunnes rupesin kaipaamaan elämääni jotain muuta. Työt olivat aina merkinneet minulle kahdeksan tunnin ponnistelua, jolla rahoittaa vapaa-aikansa ja ns. oikea elämä. Aloin kyseenalaistamaan tätä ajatusta ja mietin, että voisinko pyrkiä tekemään työkseni jotain sellaista, jota tekisin myös vapaa-ajallani. Päätös hakea valokuvakoulutukseen osoittautui loppujen lopuksi melko käänteentekeväksi asiaksi koko tähänastisen elämäni ja ennenkaikkea ajatteluni kannalta.

 

Huomasin heti ensimmäisistä päivistä lähtien tulleeni oikeaan paikkaan. En ole ikinä kokenut niin vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, kuin mitä meidän luokalla oli. Ihmisiä tuli eri lähtökohdista ja taustoista, mutta vuoden aikana hitsauduimme tiiviiksi ryhmäksi, jossa kaikkien oli helppo olla oma itsensä. Kaikki saivat sanoa asiansa ja kaikkia kuunneltiin. Myös opettajat olivat täysin luonnollinen osa tätä samaa ryhmää. Jopa niin, että heitä mieluummin luonnehtisi ystäviksi kuin opettajiksi.

 

Ennen kaikkea vuosi kansanopistossa oli minulle suurta itsetutkiskelun aikaa. Se, että sain vuoden ajan panostaa luovaan tekemiseen, tarjosi mahdollisuuden pysähtyä ja viettää aikaa oman pääni sisällä. Se oli tärkeää, sillä en ollut tehnyt vastaavaa koskaan aiemmin. Valokuvasin, tutkin ajatuksiani, löysin uusia näkökulmia ja opin tuntemaan itseni paremmin. Kritiikkipäivinä hämmästelin kerta toisensa jälkeen, kuinka paljon omia tunteitani löysin teoksistani. Opiskelin valokuvausta, mutta löysin itseni ja sen mitä elämältäni haluan. Aika paljon vuoden kestävältä koulutukselta.


Kansanopiston jälkeen Toni Forssell jatkaa valokuvausopintojaan Pekka Halosen akatemiassa.