Etusivu > palvelut > Kurssit > Klovneria
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun avoimen yliopiston kurssi

Klovneria, 2 op

16.9. - 2.10.2016

Aika ja paikka

Lahden kansanopisto, Vuorikadun koulun toimipiste, Vuorikatu 13, Lahti
 pe–su 16.–18.9. 
 pe–su 30.9.–2.10.
Perjantaisin klo 17.30–20.30, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9.00–16.00 (Yht. 40 t)

Kohderyhmä

Esittävien taiteiden harrastajat, opiskelijat ja ammatilaiset sekä kaikki klovneriasta, vuorovaikutuksesta sekä mokailusta kiinnostuneet. Opinnot sopivat sekä klovneriaa aiemmin tehneille että ensikertalaisille. Osallistujien tulee olla 18 vuotta täyttäneitä.

Tavoite, sisältö ja työskentelytavat

Floppi! Epäonnistuminen! Virhe! – Ei hätää!

Opintojaksolla perehdytään klovnerian perusteisiin. Ja mokaillaan! Floppi. Epäonnistuminen. Virhe! Ei hätää, klovnille moka on lahja ja olennainen osa työskentelyä; kun sen hyväksyy, voi taas jatkaa. Suhtautumisemme epäonnistumiseen paljastaa aina jotain olennaista klovnistamme. Siinä korostuu kunkin klovnin ainutlaatuinen naurettavuus ja haavoittuvuus. Millaista on minun klovnini ”hullutteleva runous”? Ihmettelevä läsnäolo, jakamisen ilo ja heittäytyminen leikkiin ovat klovnille tärkeitä. Kurssilla vahvistetaan myös opiskelijan/klovnin kontaktia ja vuorovaikutusta yleisön ja muiden klovnien kanssa.


Kuva: Philippe Gaulier

Kurssilla työskennellään improvisointia, liike- ja ääni-ilmaisun harjoituksia sekä leikkiä menetelminä käyttäen. Aamupäivisin liikutaan ja tehdään erilaisia tekniikkaharjoituksia, iltapäivisin improvisoidaan soolona, pareittain ja ryhmänä.

Opettaja

Teatteriohjaaja, FM Taina Mäki-Iso on erikoistunut fyysiseen teatteriin ja klovneriaan. Hän on käyttäynyt ohjauksissaan klovneriaa ja opettanut sitä mm. Teatterikorkeakoulussa, Salpauksen sirkuskoulutuksessa ja Turun taideakatemiassa sekä esiintynyt itse klovnina. Hän on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier, Pierre Byland, Giovanni Fusetti ja Angela de Castro.


Opintojakso on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun vahvistamaa opetusta.