etusivu_LKO

Etusivu > Etusivu > Opintomaksut ja opintotuki

Opintomaksut ja opintotuki


Miksi opiskelu maksaa?

Lahden kansanopisto on yksityisen säätiön ylläpitämä oppilaitos. Kansanopiston toimintaa rahoitetaaan vain osittain julkisin varoin, toisin kuin esim. peruskouluja ja lukioita. Sen vuoksi perimme opiskelijoilta opintomaksuja.

Opiskelupaikan varausmaksu

Kansanopistolinjalle valittu opiskelija saa valintakirjeen mukana tilisiirtolomakkeen 50 euron varausmaksun maksamista varten. Maksamalla varausmaksun opiskelija vahvistaa ottavansa opiskelupaikan vastaan. Varausmaksu palautetaan vain, jos opintolinjan toteutus peruuntuu tai jos opiskelija sairastuu vakavasti, mistä tulee esittää lääkärintodistus. Huom.! Asuntolapaikan varausmaksu on 150 e. Varausmaksut laskutetaan yhdessä.

Opintomaksut

Opintomaksun suuruuteen vaikuttavat 1) koulutusala sekä 2) asumismuoto. Joillakin koulutusaloilla ja kursseilla opintomaksua kasvattavat esim. laite- ja materiaalikulut tai runsas yksilöopetus ja -ohjaus. Koulutus- ja kurssikohtaiset opintomaksut löydät kunkin koulutuksen esittelysivulta kohdasta Opintomaksut.

Mitä opintomaksulla saa?

Opistolla asuvan, kansanopistolinjalla opiskelevan opiskelijan kuukausimaksu sisältää

 • opetuksen
 • oppimateriaaleja
 • majoituksen ja siihen liittyvät tukipalvelut
 • mahdollisuuden asua opistolla myös viikonloppuisin
 • ruokailut arkisin maanantaista perjantaihin (aamupala, lounas, päiväkahvi ja päivällinen; perjantaisin ei päivällistä)
 • oikeuden yhden, linjan opintosuunnitelmaan kuuluvan avoimen yliopiston opintokokonaisuuden (25 op) suorittamiseen ilman erillistä maksua

Muualla asuvan opiskelijan kuukausimaksu sisältää

 • opetuksen
 • oppimateriaaleja
 • lounaan ja päiväkahvin arkisin maanantaista perjantaihin
 • oikeuden yhden, linjan opintosuunnitelmaan kuuluvan avoimen yliopiston opintokokonaisuuden (25 op) tai tiettyjen jaksojen suorittamiseen ilman erillistä maksua

Huom.! Nämä eivät koske ammatillisessa koulutuksessa ja peruskoulussa/kymppiluokalla opiskelevia.

Hyvä tietää

 • Opintomaksu erääntyy maksettavaksi kunkin kuukauden 4. päivään mennessä (poikkeuksena elokuu). Laskuja ei postiteta, vaan opiskelija noutaa ne opiston toimistosta. Laskut ovat valmiina viikkoa ennen eräpäivää.
 • Sairaus- ja työharjoitteluajalta hyvitetään opintomaksua ruokailun osalta.
 • Keskeyttämismaksu peritään ilman terveydellistä syytä opintonsa keskeyttävältä opiskelijalta. Keskeyttämismaksu on 25 % jäljellä olevien opintomaksujen opetuksen maksuosuudesta. Ennakkoon suoritetun opintomaksun hyvitys lasketaan päivittäin eroamisilmoituksen jättöpäivästä.
 • Mikäli kansanopiston opintomaksuihin sisältyvää avoimen yliopiston opintokokonaisuutta suorittava opiskelija keskeyttää kansanopisto-opintonsa ennen syyslukukauden päättymistä, häneltä peritään avoimen yliopiston opinnoista se maksu, jonka avoin yliopisto perii kansanopistolta (esim. Jyväskylän yliopiston perusopinnoissa 200 e). Mikäli opiskelija keskeyttää opintonsa kevätlukukauden aikana, häneltä peritään em. maksusta 50 %. Kesken jääneitä avoimen yliopiston perusopintoja voi jatkaa kansanopistovuoden jälkeen, mutta opintojen jatkajalta avoin yliopisto perii maksun.


Opintotuki

Opiskelijat voivat hakea valtion opintotukea opintojensa rahoittamiseksi. Tuki koostuu opintorahasta ja asumislisästä. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus hakea valtion lainantakausta. Kelan sivuilta löytyy pikaopas opintoetuuksiin. Lisätietoja: www.kela.fi

Aikuiskoulutustuki on tarkoitettu vähintään kahdeksan vuotta työelämässä olleille. Lisätietoja: www.koulutusrahasto.fi

Työttömyysetuutta opiskelun ajalta voi saada TE-toimistossa oleva työnhakija, jonka työnhaku on voimassa. Opiskelijan tulee olla vähintään 25-vuotias. Ehtona on myös, että TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja arvioinut opiskelun parantavan opiskelijan ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Lisätietoja: www.mol.fi